Δραστηριότητες

Στις αρχές Μαρτίου 2011 τρεις ποιητές, ο Αναστάσης Βιστωνίτης, ο Γιώργος Μπλάνας και ο Ντίνος Σιώτης πήραμε την πρωτοβουλία να δημιουργήσουμε τον Κύκλο Ποιητών, ένα πολιτιστικό, μη κερδοσκοπικό, μη επαγγελματικό σωματείο. Οι λόγοι είναι προφανείς:

Εδώ και μερικά χρόνια, παρά τις επετειακές εκδηλώσεις που διοργανώνονται κατά καιρούς για σημαντικούς θανόντες ποιητές μας, η ελληνική ποίηση, οι ίδιοι οι δημιουργοί, αυτοί που ζουν και γράφουν σήμερα, βλέπουν τα έργα τους να βρίσκονται στο περιθώριο της κοινωνικής, της πνευματικής και της εκδοτικής ζωής. Ακόμη, παρά το γεγονός ότι έχουμε τέσσερα λογοτεχνικά περιοδικά αφιερωμένα αποκλειστικά στην ποίηση, το έργο των ζώντων ποιητών εξακολουθεί να παραμένει άγνωστο σε ένα διόλου ευκαταφρόνητο τμήμα του αναγνωστικού κοινού.

Έπειτα από πολλές συζητήσεις καταλήξαμε στο συμπέρασμα πως έπρεπε να γίνει κάτι σε πρακτικό επίπεδο. Έτσι, πήραμε την πρωτοβουλία να απευθυνθούμε σε μια σειρά από ποιητές των οποίων το έργο εκτιμούμε και να τους ζητήσουμε να συμμετάσχουν στην προσπάθεια να βγει η ποίηση από το περιθώριο, το έργο των ίδιων να γίνει γνωστό στο κοινό και να δημιουργηθεί μια κοινότητα δημιουργών όπου οι ποιητές, παλαιότεροι και νεώτεροι, θα μπορούν να συναντούν τους ομοτέχνους τους, να ανταλλάσσουν απόψεις, να διαβάζουν τα έργα τους και να επικοινωνούν μέσω των εκδηλώσεων και των πρωτοβουλιών του Κύκλου Ποιητών με τους αναγνώστες. Η ανταπόκριση υπήρξε ενθουσιώδης – κι αυτό αποδεικνύει πως η πρωτοβουλία μας έπρεπε να είχε ληφθεί από καιρό.
Οι βασικοί στόχοι του Κύκλου Ποιητών είναι:
  • Η δημιουργία αρχείου ποιητών και ποιημάτων, δηλαδή φωνοθήκη και βιντεοθήκη.
  • Η δημιουργία ιστοτόπου, όπου ο επισκέπτης θα μπορεί να βρει ποιήματα, βίντεο με απαγγελίες από τους ίδιους τους ποιητές αλλά και από ηθοποιούς, καθώς και βιογραφικά και βιβλιολογικά στοιχεία. Ο ιστότοπος θα έχει διαδραστικό χαρακτήρα, ώστε οι επισκέπτες να μπορούν και να γράφουν τα σχόλιά τους και να επικοινωνούν με τους ίδιους τους ποιητές.
  • Η ανάπτυξη δεσμών των ελλήνων ποιητών με τους ομοτέχνους τους από όλον τον κόσμο. Για τον σκοπό αυτό ο Κύκλος Ποιητών θα συνεργαστεί με αντίστοιχες πρωτοβουλίες άλλων χωρών. Θα επιδιώξει τη συμμετοχή των ελλήνων ποιητών στα διεθνή φεστιβάλ και ταυτοχρόνως θα επιδιώξει να φέρει στην Ελλάδα από το εξωτερικό ποιητές με σημαντικό έργο. Απώτερος στόχος είναι να δημιουργήσει ένα διεθνές φεστιβάλ ποίησης, παρόμοιο με τα αντίστοιχα άλλων χωρών. Είναι λ.χ. αποκαρδιωτικό χώρες με το ένα τρίτο του πληθυσμού της Ελλάδας και απείρως μικρότερη ποιητική παράδοση (όπως η Λιθουανία) να έχουν ετήσιο διεθνές φεστιβάλ ποίησης και η Ελλάδα, μια χώρα με τεράστια ποιητική παράδοση, να μην έχει.

Μόλις ο Κύκλος Ποιητών λάβει νομική μορφή μετά την έγκριση του καταστατικού του, θα συμπεριλάβουμε ως αντεπιστέλλοντα μέλη του σημαντικούς ποιητές από το εξωτερικό με τους οποίους βρισκόμαστε ήδη σε επαφή κι έχουν υποδεχθεί με ενθουσιασμό την πρωτοβουλία μας.

  • Η προβολή του έργου των ελλήνων ποιητών στο εξωτερικό με τρόπο συστηματικό – και όχι όπως γίνεται σήμερα αποσπασματικά. Για τον σκοπό αυτό θα ζητηθεί η συνεργασία όλων των καλών μεταφραστών που κατά τις προτιμήσεις τους θα μεταφράσουν ποιήματα σύγχρονων ποιητών, μελών του Κύκλου. Στη συνέχεια, οι μεταφράσεις θα αναρτώνται στην ιστοσελίδα μας και ταυτοχρόνως θα προωθούνται σε περιοδικά, εκδότες ποίησης στο εξωτερικό και ποιητές, προκειμένου η κατά τόπους κοινότητα των ποιητών να γνωρίζει τι ποίηση γράφεται σήμερα στην Ελλάδα.
  • Η έκδοση δελτίου του Κύκλου (με πιθανό τίτλο Poetry Flash) στα ελληνικά και στα αγγλικά, με την προοπτική να πάρει τη μορφή περιοδικού. Το δελτίο θα ενημερώνει κάθε ενδιαφερόμενο για τις ποιητικές εκδηλώσεις στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις, για την εκδοτική ζωή σε ό,τι αφορά την ποίηση, τις νέες εκδόσεις ποιημάτων και τις πρωτοβουλίες που λαμβάνονται ή πρόκειται να ληφθούν, τόσο στη χώρα μας όσο και στο εξωτερικό.
  • Η συνεργασία με τους εκδότες ώστε να βελτιωθεί το σύστημα διανομής των ποιητικών βιβλίων και οι δυνατότητες προώθησής τους στο αναγνωστικό κοινό.
  • Η συνεργασία με καλλιτέχνες από άλλους χώρους (όπως της ζωγραφικής και της μουσικής). Η ποίηση ήταν πάντοτε συνδεδεμένη και με την τέχνη των παραστάσεων και με την τέχνη των ήχων. Αυτό συνέβαινε κατά το παρελθόν αλλά σήμερα έχει ατονήσει. Θα επιδιώξουμε τη συνεργασία ποιητών με μουσικούς και ζωγράφους. Η ποίηση δεν εμπνέεται μόνο αλλά μπορεί και να εμπνέει.
Η ποίηση που γράφεται σήμερα στη χώρα μας δεν υπολείπεται στο ελάχιστο, αν τη συγκρίνει κανείς με την ποίηση άλλων χωρών. Είναι καιρός στη χώρα των μουσών να δείξουμε ότι οι μούσες της ποίησης (η Ευτέρπη, η Θάλεια, η Μελπομένη, η Ερατώ και η Πολύμνια) εξακολουθούν να εμπνέουν όσους επέλεξαν να τις υπηρετήσουν. Και κυρίως: ότι δεν είναι λίγοι – και δεν είναι μόνοι.